Scurt istoric

Istorie Decembrie 5, 2014

După anul 1994 Căminul de bătrâni de la Mănăstirea Agafton a fost transferat la Leorda, în incinta fostului IAS Leorda, situat la un km jumătate nord-est de satul Leorda.

De la reorganizarea acestuia sub denumirea Centrul de îngrijire și sănătate Leorda, pentru asigurarea asistenței religioase a fost încredințat preotului paroh al Parohiei Dolina, iar la 3 februarie 2002 a fost numit ca preot capelan Alexandru Constantin.

În anul 2004 preotul Alexandru Constantin a fost numit paroh la Parohia Popeni, comuna Brăiești, iar la Centrul de îngrijire și sănătate Leorda a fost numit preot capelan preotul Popa Mihai.

Bun gospodar și harnic lucrător pe ogorul Bisericii, preotul Popa Mihai a trecut imediat la întocmirea documentațiilor pentru obținerea autorizației pentru construcția bisericii-capelă a așezământului de ocrotire a bătrânilor concomitent cu procurarea materialelor necesare construcției.

Într-un timp relativ scurt biserica amplasată pe un promontoriu, s-a înălțat cu o siluetă impunătoare între edificiile din jur, alei mărginite de flori, pomi ornamentali și pomi fructiferi, într-o curte relativ mică, oferind imaginea unui colț de rai, care pune în lumină priceperea, dar și frumusețea sufletească a celui care a imaginat și coordonat realizarea acestui așezământ religios, preotul Popa Mihai.

Construcția bisericii, a turnului clopotniță, cu pictura interioară și a celei exterioare din ocnițe este încheiată.

În prezent se lucrează la realizarea unor anexe.